Yılbaşı akşamını evinizde nefis yiyeceklerle donatılmış ve etrafı sevdiğiniz, değer verdiğiniz insanlarla çevrilmiş kalabalık bir sofrada neşeli sohbetler ederek geçirmeyi planlıyorsanız, portakallı ve karamelli yılbaşı pastası yemek menünüz için harika bir tatlı alternatifiniz olabilir.

Portakallı ve karamelli yılbaşı pastasının hazırlanışı oldukça kolay.

Malzemeler

Kek tabanı

1 su bardağı tereyağı

1 1/2 su bardağı pekmez

1 yumurta

2 su bardağı krema

1/4 su bardağı şeker

1 çay kaşığı limon suyu

2 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi

1 1/2 çay kaşığı karbonat

3 çay kaşığı öğütülmüş zencefil

2 çay kaşığı tarçın

1/2 çay kaşığı karanfil

Karamel Dolgusu

1 su bardağı toz şeker

5 yemek kaşığı tereyağı

1/2 su bardağı krema

2 çay kaşığı tuz

Portakal Dolgusu

1 su bardağı tereyağı

3-4 su bardağı pudra şekeri

2 çay kaşığı vanilya

3 yemek kaşığı krema

1 çay kaşığı taze sıkılmış portakal suyu

Bir tutam tuz

Hazırlanışı:

Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Tereyağı ve pekmezi küçük bir tencereye koyun ve orta ateşte karıştırarak kaynatın.  Kaynadıktan sonra, mikser kasesine aktarın ve 5 dakika soğumasını bekleyin. Üzerine yumurtayı, kremayı, şekeri, limon suyunu ve portakal kabuğunu ekleyin ve karıştırın.

Ayrı bir kapta unu, kabartma tozunu, zencefili, tarçını ve karanfilleri karıştırın ve karışıma ekleyin. Pürüzsüz olana kadar düşük hızda karıştırın. Hamur kalın ve yoğun olacaktır. İki ayrı tepsiyi yağlı kağıt ile kaplayın ve her iki tepsiye karışımı eşit miktarda dökün. Yaklaşık 30-35 dakika boyunca 180 derecede pişirin.

Kek pişerken, karamel dolgusunu hazırlayın. Küçük bir tencerede şekeri orta ateşte ısıtın, tahta veya ısıya dayanıklı bir kaşıkla sürekli karıştırın. Yaklaşık 5 dakika sonra şeker erimeye ve altın kehribar rengine dönmeye başlar. Eridikten sonra, tereyağını ekleyin ve iyice karıştırın.  Ardından, yavaşça kremanın içine dökün.  İyice karıştırın ve yaklaşık 1 dakika kaynatın. Yakmamaya dikkat edin!  Ateşten alın, tuzu ekleyin ve karamel dolgusunun soğumasını bekleyin.

Kekleri fırından çıkarın ve 5 dakika soğumalarını bekleyin, sonra tepsilerden alıp geniş bir yüzeye çıkarın. Ilık olana kadar soğumalarını bekleyin.

Kek soğurken, portakal dolgusunu hazırlayın. Yumuşatılmış tereyağını çırpma teli ile veya mikserde çırpın. Yavaş yavaş pudra şekeri ekleyin. Vanilyayı, kremayı, portakal suyunu ve tuzu ekleyin. Hafif ve kabarık hale getirmek için yaklaşık 30 saniye yüksek hızda karıştırın.

Kek tabanlarından birini bir pasta standına veya tabağa yerleştirin. İlk katın üzerine portakal dolgusunun yarısını ve karamel dolgusunu yayın, diğer kek tabanı ile kapatın. İkinci katın üzerini portakal dolgusu ile kaplayın. Bir spatül yardımı ile etrafını düzeltin. Pastanın her tarafının portakal dolgusu ile kaplanmış olduğundan emin olun. Üzerine pudra şekeri serpin ve kızılcıklarla süsleyin. Afiyet olsun!

Sevgiyle,

Sevgim Çöloğlu

Yazar

“Yazarak anlatmak, konuşmak gibi değil. Yazılan her anlatı kendi içinde ölümsüzleşiyor. Çünkü kağıda dökülen her kelimenin büyülü bir yanı var. Okuyanın hayatına dokunmak, ruhuna iyi gelmek, yaşamın iyiliğini ve güzelliğini çoğaltıyor.” sözleriyle yazmanın gücünü tarif eden Sevgim Çöloğlu, NLP, Access Bars, Theta Healing, EFT Therapy konularında uzman ve kariyerini genel yayın yönetmeni olarak sürdürüyor.

Yoruma kapalı.

Pin It