Temelde sıfır atık, minimalizmin ve çevre dostu yaşamın yapı taşıdır. Eğer sıfır atık yaşam modeline geçmek istiyor, fakat nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız; atacağınız ilk adımın daha az satın almak olduğunu söyleyebilirim. Sadece bir insanın günde ortalama 2 kg çöp attığını ve bunun %70’inin doğada kaybolmadığını düşünecek olursak, yaşadığımız gezegene ne kadar zarar verdiğimizi fark edebilirsiniz. Küçük ama etkili adımlarla sıfır atık yaşama başlamak için yapabilecekleriniz yazının devamında.


Daha az satın al:

Daha az satın almak, daha az çöp üretmek için yapabileceğiniz bir numaralı harekettir. Bir şey satın almadan önce gerçekten ihtiyacınız olduğundan emin olun. Kendinize sorun;

• Buna gerçekten ihtiyacın var mı?

• Gerçekten gerekli mi?

• Başka bir şey yapabilir mi?

• Sahip olman gerekiyor mu?

Alışveriş çılgınlığının sonsuz olduğunu fark etmek ve her ne satın alırsanız alın, mutlaka daha farklı renginin, modelinin, şeklinin ve daha yenisinin tüketilmek üzere satışa sunulacağını bilmek, daha doğrusu bu konuda bilinçlenmek, sizi durdurabilir.


Daha bilinçli satın al:

Bir şey satın aldığınızda onun yaşam döngüsünü düşünün. Nereden geldiğini, materyalini, doğaya ne kadar zarar verdiğini ve kullanım ömrünü öğrenin.

Kendinize sorun;

• Güvenilir kaynaklara sor.

• İkinci el bulabilir misin?

• Yerli üretim bulabilir misin?

• Bunu kim yaptı?

• Uzun ömürlü mü yapılmış / tamir edilebilir mi?

• İşiniz bittiğinde ne olur?

Satın aldığınız şeyden %100 memnun olmamanız, para ve zaman kaybına neden olur. Yerine yenisini koymak için her şeye baştan başlamak kısır döngü yaratır. Yani ne satın alırsanız alın, sevdiğinizden emin olun. 


Reklamların tüketimi teşvik ettini fark et:

Bize hep daha iyisini satın almamızı ve hiçbir zaman yeterli olmadığımızı söyleyen reklamlarla dolu bir dünyada yaşıyoruz. Mutlu olmak, iyi hissetmek, trendleri takip etmek ya da sevilmek için bize bir ürüne sahip olmamız gerektiğini söylüyorlar. Reklamlarda dönen ürünlerin tüm sorunlarımızı çözeceğini var saymanın mantıksal olarak doğru olmadığını biliyoruz.

Ancak, reklamverenler bilinçaltımızı manipüle etme konusunda gerçekten iyidir, bu yüzden yapabileceğiniz en radikal şeylerden biri zaten sahip olduğunuz şeyle tatmin olmaktır. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri ise neye sahip olursanız olun, minnettar olmaktır!


Üst üste yığılmış eşyalar seni değerli kılmaz:

Daha iyi veya daha trend görünmenizi sağlamak için bir şeyler satın almak yerine, kendinizi daha iyi hale getirmek için zaman ayırmayı deneyin. Bir konuda kendinizi eğitin, yeni bir beceri öğrenin ve kendinizi geliştirmeye odaklanın. Maddi ve manevi birikim konusunda yapılan çalışmalara göre, eşya fazlalığı yerine bilgi sahibi olmayı, deneyim kazanmayı  tercih eden insanlar genellikle daha mutlu.


Bir denge kur: 

Donanımlı biri olmak ve konfor alanı yaratmak mükemmellik ile ilgili değil, daha iyi seçimler yapmakla ilgilidir. Kişisel sürdürülebilirlik çok önemlidir. Mesele şu ki, mükemmel bir sıfır atık toplumunda yaşayabilecek iken, bunun yerine eşyaların atılmak üzere tasarlandığı bir dünyada yaşıyoruz.


Tasarruf yapmak, bilinçli bir yaşam modelinin en gerekli öğesi ve tek yapmamız gereken olduğumuz yerde yapabileceğimizin en iyisini yapmak. Aklınıza gelebilecek her konuda tasarruf yapabilirsiniz. Yiyebileceğiniz kadarını satın alabilir, plastik şişe yerine cam, poşet yerine bez çanta kullanabilirsiniz. Evinizin yalıtım sistemini kontrol edebilir, ısıyı dengede tutabilirsiniz. Elektrik tüketiminizi gözden geçirebilir, kullanmadığınız odaların ışığını kapatabilir ve tasarruflu ampül kullanabilirsiniz. Bulaşık makinasına yerleştireceğiniz tabakları sudan geçirmeyi bırakabilirsiniz.

Sevgiyle,

Sevgim Çöloğlu

Yazar

“Yazarak anlatmak, konuşmak gibi değil. Yazılan her anlatı kendi içinde ölümsüzleşiyor. Çünkü kağıda dökülen her kelimenin büyülü bir yanı var. Okuyanın hayatına dokunmak, ruhuna iyi gelmek, yaşamın iyiliğini ve güzelliğini çoğaltıyor.” sözleriyle yazmanın gücünü tarif eden Sevgim Çöloğlu, NLP, Access Bars, Theta Healing, EFT Therapy konularında uzman ve kariyerini genel yayın yönetmeni olarak sürdürüyor.

Yoruma kapalı.

Pin It