Atatürk ile en çok birlikte olan ve resimlerinde Atatürk’ü en güzel yorumlayan sanatçılardan biri ‘İbrahim Çallı’dır. Çallı’nın 1935 yılında yapmış olduğu ‘Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa” adlı tablosu, bugün ‘Mimar Sinan Üniversitesi’ koleksiyonunda bulunmaktadır.

Çallı’nın bu güzel Atatürk portresini yapış hikayesi ise şöyledir: İstanbul’un kurtuluşundan yirmi üç gün sonra Cumhuriyet ilan edilir ve Mustafa Kemal Paşa Cumhurbaşkanı seçilir. Daha sonra 1924 yılında, 2 Ocak tarihinden 22 Şubat’ına kadar İzmir’de bulunur. Bu süre içerisinde İzmir’e giden bir kurul arasında İbrahim Çallı da vardır.
Çallı, Atatürk’le karşılaşır ve kendisine:
– “Türk milletinin gönlündeki Mustafa Kemal’in portresini yapmama izin verir misiniz Paşam?” diye sorar.
Atatürk de:
– “Mademki gönüllerde yaşayan Mustafa Kemal’i çizmek istiyorsun, benim modelliğime gerek yok.” yanıtını verir.
Daha sonra Çallı, bazı araştırmalarına dayanarak Atatürk’ün koltukta oturan, fraklı tablosunu resmeder.
🇹🇷🇹🇷🇹🇷 🇹🇷🇹🇷
En yüce hediyemiz, Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Türkiye Cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır.” Mustafa Kemal Atatürk..

#türkresmi #resim #resimsanatı#atatürk#atamizindeyiz#sinanmeydan

Yazar

Dr.Öğr.Üyesi Hülya Kalyoncu1990 yılında İ.Ü İktisat Fakültesi İktisat Bölümünden mezun oldu. 2007 yılında ‘Kadir Has Üniversitesi’ Kültür Varlıkları Koruma ve Restorasyon bölümünden ‘Rüstempaşa Camisi ve Çinilerinin Türk Sanat ve Mimarlık Tarihi Açısından Önemi, Üretim, Kullanım ve Restorasyon Sorunları’ adlı yüksek lisans tezi ile ve 2011 yılında ‘Mimar Sinan Üniversitesi’ Türk ve İslam Sanatı Bölümünden ‘Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri Koleksiyonu’nun Değerlendirilmesi ‘ doktora tezi ile mezun oldu. Evli ve iki kız çocuk sahibi olan Kalyoncu, Bilgi Üniversitesi’nde ve çeşitli üniversitelerde ‘Sanat Tarihi’, ‘Türk Sanatı Tarihi’ dersleri vermekte olup ve @aspasya99 instagram sayfasında kültür-sanat yazıları yazmaktadır. Bu sayfadaki paylaşımları da bu sayfadan alıntıdır.

Yoruma kapalı.

Pin It