Antakya; ezan, çan, hazan…

Evet farklı kültürlerin birbirleri ile yaşadığı bir şehirde doğmak çok büyük şans. Bende bu güzel şansı sizinle farklı mutfak,yemek ve mekanları yazarak paylaşıyor olacağım. Ve ilk yazım tabii ki Antakya’nın muhteşem mutfağı hakkında bilgileri barındıran bir yazı…..

ANTAKYA, farklı dinleri ve kültürleri bir arada barındıran , dünyanın en eski yerleşim birimlerinden biridir. Eski çağlarda dünyanın ikinci büyük şehri ünvanına sahip. Farklı kültürlerin mozaiği içinde farklı yemek kültürlerini de bir arada barındırmaktadır.

Mutfağı incelediğimizde Selçuklu ,Arap , Osmanlı ve Batı etkisi ile beraber , terk edilmemiş geleneksel yemeklerin Orta Asya’dan beri aynı özelliklerini korudukları da görülmektedir.

Halen daha bazı ev ve köylerde eski tarz pişirme yöntemi ve kap kacaklar kullanılmaktadır .
Antakya Yemek ritüelleri içerisinde kebaplardan önce yenilen, farklı ve lezzetli tatlara sahip “mezeler” ise Antakya mutfağının şöhretini daha da artırmıştır. Mezeler içerisinde en çok bilineni, zahter ve zeytin salatasıdır.

Antakya mutfağında tencere yemeği önemlidir. Tencere yemeğinde kullanılan et ve kebap türleri dışında ise Antakya mutfağında değişik et yemeklerine çok fazla rastlanmaz.

Küçüklüğümden beri tatlarını en az unuttuğum halen isimlerini bile duyduğumda iştahımı açan “börek ve ekmekler”inden söz etmeden geçmek, mutfağı eksik anlatmak olur.

Ekmekleri fazlasıyla çeşitli ve lezzetlidir. Her bölgenin kendi şartlarına göre ürettiği ve bu zamana kadar sürekliliğini koruyan ekmeklerden bazıları; francalı ekmek ,fıtır ekmeği, tırnaklı pide, pide ,tandır ekmeği ,susamlı tırnak pide ,somun ekmeği, Halep ekmeği ,yağlı küncü ekmek adı altında sıralanabilir.

Börekleri ise bol zeytinyağı ile yapılan, içeriği zengin, genelde fırınlarda pişen farklı tatlara sahip böreklerdir. En fazla bilineni kaytaz böreği biberli ekmek katıklı(ıspanaklı) ekmek ve sembüsek böreğidir. Kaytaz böreğini hem etli hem de dövme biber ile yaparlar. Sembüsek böreği dışında çoğu böreğin içi evde hazırlanır ve fırına gönderilip pişirilir.

Antakya mutfağında dikkatimi çeken bir konu da; yemeklerin birbiri ile uyumuna dikkat edilerek tüketilmeleridir. Mesela, bulgur ve et yemekleri çoğunlukla salatalar, turşular, mezeler, yoğurtlama ile beraber yenirken; çorba ve sulu yemekler ise börek ve çeşnisi olan ekmeklerle tüketilmektedir. Bu özellikleriyle Antakyalıların beslenme tarzı olarak her besin grubunu, aslında sıkça ve çeşitli olarak kullanıldıklarını bize göstermektedir.
Sözü bitirmeden bu zengin mutfak kültürünün meşhur “tatlı”larını da anmak gerekir. Tatlı çeşitlerinde en çok Arap kültürünün şuruplu tatlılarından esinlenmiş oldukları görülmektedir. Yörenin en özel tatlısı peynirli künefedir. Kabak ,ceviz ve patlıcan tatlısı, pişirme özellikleri aynı olsa da lezzetleri birbirinden apayrıdır.

Geçmişten gelen Tüm bu lezzetleri tatmak , değişik kültürlerin farkına varmak için
Antakya ya gitmek için yeterli bir sebep olsa gerek. Yemeği gerçek lezzetine varmak ve lezzet şöleni için mutlaka gidin…

Yazar

Yoruma kapalı.

Pin It