Bedavacılık kültürü, emeğe saygı gösterilmeyen toplumların en büyük problemlerinden bir tanesi olarak kabul görmektedir. Bu noktada bedavacılıkla alakalı güçlü bir yapı tesis etmek ve sanata değer vermek oldukça özeldir. Türkiye’de bedavacılık kültürünün oldukça yaygın olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle de bedava olana rağbet gösterilmemesi adına daha ciddi adımlar atmak gerekmektedir. Peki, ama nasıl?
Bedava olana ilgi gösteren insanların oldukça fazla olduğunu hatta her insanın bedava olanı isteyeceğini söyleyebiliriz. Ancak bedavacılık kültürü bedava olanı değil paralı olanı bedavaya getirmeyi ifade eder. Bunu bir bakıma emek hırsızlığı olarak değerlendirmek de söz konusudur. Böylesi bir ortamda tiyatronun gelişme kaydetmesi de söz konusu olmaz. Neden mi?
Tiyatro ve Bedavacılık Kültürünün Etkileşimi
Tiyatro, sanatçıların bir olay ya da durumu farklı bakış açılarıyla yansıtmalarına olanak sağlayan sanat etkinliğidir. Bu bağlamda tiyatronun çok değerli olduğunu ve emek gerektirdiğini söylemeliyiz. Peki, tiyatro gibi zahmet gerektiren bir konuda nasıl harekete geçmek gerekir? İnsanların emeğini de göz ardı etmeden tiyatroya hakkını vermek adına neler yapılması gerekir.
Bedavacılık kültürü ile mücadele etmek adına öncelikle sanatçıların emeğine saygı göstermek ve bu emeğin boşa gitmesine neden olacak çalışmalardan uzak durmak gerekir. Bunun yanı sıra tiyatronun değerli olduğunu ispat edecek eylemlere girişmek gerekmektedir. Bu anlamda önemli olan bedavacılık kültüründen uzaklaşmak adına anlamlı çalışmalara imza atmaktır.
Bedavacılık Kültürü ve Tiyatroya Değer Vermek
Tiyatro, Türkiye’de gün geçtikçe değerini kaybeden bir alan olmaktadır. Bu alanın erozyona uğramasında neden olan en önemli konunun bedavacılık kültürü olduğu açıktır. İnsanların bedavaya tiyatro izlemeye çalışması bu alanın ciddi manada zarar görmesine neden olur. Bir tiyatro sever olarak tiyatronun bu denli zarar görmesine içiniz elvermiyorsa harekete geçmelisiniz.
Toplumu düzeltmenin kendini düzeltmekten geçtiğini söyleyerek harekete geçmek oldukça değerli olduğu açıktır. Eğer siz de bu konuda harekete geçilmesini arzu ediyorsanız tiyatronun değerini bulması adına tiyatro için çaba sarf etmelisiniz. Aksi takdirde tiyatro arzu ettiğiniz sonuca ulaşamadan yok olup gidecek. Tercih sizin bedavacılık kültürü mü yoksa tiyatro mu?
Yoruma kapalı.