Çocukların arasındaki rekabet yaşları ilerledikçe daha belirgin bir hal alır. Okuldaki başarılarını birbirleri ile kıyaslamaları ve ebeveynlerinin mükemmeliyetçi tutumları rekabet ile birleştiğinde üzerlerinde büyük bir baskı ve stres hissetmelerine neden olur. Özellikle ergenlik sürecinde yaşadıkları duygusal iniş ve çıkışlar yoğun ders programı ile başa çıkmalarını zorlaştıran en belirgin sebeplerden biridir.
Çocuğunuzun kendi stres kontrolünü sağlamasında ve olaylara daha sakin yaklaşma becerisi geliştirmesinde ona yardımcı olacak çözüm önerileri yazının devamında.
Başarılı olmak ve kazanmak için şartlanmak strese yol açabilir
Ödev sırasında gözyaşlarına boğuluyorsa, bu stresin kontrolden çıktığını gösterir. Büyük bir proje üzerine çalışmak veya sınav hakkında biraz stresli olmak normaldir, ancak çocuğunuzu duygusal baskıya sürüklediğinde, sorunu ele almanız gerekir. Onunla konuştuğunuzda size kendini bunalmış hissettiğini ya da nereden başlayacağını bilmediğini söylediğinde sakinleşmesi için şefkat göstermeniz, ona güvendiğinizi ve inandığınızı vurgulamanız, elinden geleni yaptıktan sonra karşısına çıkan sonuç beklediği gibi değilse nerede hata yaptığının üzerinde yoğunlaşması gibi çözüm önerileri sunmanız yardımcı olabilir.
Hiper mükemmeliyetçilik, tükenmişliğin hem nedeni hem de belirtisi sayılır.
Yüklü bir programın altından kalkmaya çalışırken kendilerine uyguladıkları baskının farkında olmadan çaba göstermeyi sürdürürler. Ama tükenmişlik yüzünden kimi zaman istedikleri sonucu elde edemeyebilirler. Derslerindeki zorluk seviyesi artmaya başladığında çocukların bir şeyleri yetiştirebilmek için panikledikleri görülür.
Ne yapabilirsiniz?
İlk olarak, çocuğunuza üzerinde olması muhtemel baskıyı anlatın. Daha küçük yaşlarda oyuna zaman ayırırken ve henüz temel bilgileri öğrenirken hayatın şimdiye göre daha kolay ve eğlenceli olduğunu, fakat büyüdükçe üstlendikleri sorumlulukların farklılaştığını ve zorlaştığını anlatın. Ancak zor kavramının kolayca altından kalkabileceklerini mutlaka belirtin. Çünkü zorluk yaşa ve beceriye göre değişkenlik gösterir. Beş yaşındaki bir çocuğun geometri problemlerini çözmesinin zor olması gibi.
Okuldaki derslerin onun yaş grubuna ve donanımına uygun hazırlandığını anlatın.
Evet, oyun oynamak için yeterli zaman kalmıyor fakat günlük zaman çizelgesine uyduğunda eğlenceli aktiviteler için zaman yaratabileceğini belirtin.
Çocukların kendilerini yaşıtları ile rekabet içinde hissetmesinin bir nedeni de eveveynlerinin mükemmeliyetçi oluşudur.
Her anne – babanın özenle yetiştirdiği çocuğunun başarılarını alkışlamak ve onunla gurur duymak elbette en doğal hakkı. Fakat kazanmayı
Ne yazık ki şimdilerde çocukların uğraşması gereken çok fazla şey olduğu bir gerçek. İster istemez ortaya çıkan baskıyı ve stresi yönetmek için kendinizi çaresiz hissetmek yerine gençlerle çalışan bir terapistten veya okulundaki rehber öğretmeninden destek alın.
Sevgiyle,
Sevgim Çöloğlu
Yoruma kapalı.