Hepimiz zamanımızın neredeyse büyük bir bölümünü sosyal medyada geçiriyoruz. En sevdiklerimizle birlikte geçirdiğimiz mutlu anları başkalarıyla paylaşıyoruz. Evimizdeki kanepede ayaklarımızı uzatmış otururken seyrettiğimiz programı, öğle yemeği için gittiğimiz restoranda yediğimiz yemeği, alışverişe kahve molasında içtiğimiz latteyi, evcil hayvanımızı, çocuklarımızı, okuduğumuz kitabın sayfalarını ve hayatımıza dair daha birçok ayrıntıyı gözler önüne seriyoruz.

Sosyal medya, yalnızca bizlerin değil, artık gençlerin ve hatta çocukların da yaşamlarının sosyal ve yaratıcı yönünü oluşturuyor. Onlar sosyal medyayı eğlenmek, ilgi alanlarını paylaşmak, kendi kimliklerini keşfetmek ve sosyal ilişkiler geliştirmek için kullanıyorlar. Öyle ki çevrimiçi etkileşim yüz yüze iletişimin bir uzantısı olarak hızla yayılıyor.

Dünyaya açılan pencerenin eğlenceli yada öğretici olduğu kadar endişe verici tarafları da bulunuyor. Çocuğunuzun sosyal medyadaki güvenliğini sağlayarak onu olası tehlikelerden koruyabilirsiniz.

Sosyal Medya Güvenliği İçin Ne Yapmak Gerekir?

Çocuğunuzun çevirmiçi seçimlerinin yaşına uygun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bazı sosyal medya platformlarında yaş sınırlaması vardır. Örneğin, bir Facebook veya Instagram hesabına sahip olmak için çocuğunuzun 13 yaşında olması gerekir. Ancak, sosyal medyada yaş sınırlamaları uygulamak çoğu zaman zordur, çünkü çevrimiçi bir platformda yaşınıza ilişkin yalan söylemek kolaydır. Ayrıca, birçok platformun belirli bir yaş sınırı bulunmaz. Örneğin çok oyunculu oyun ortamları gibi platformlar, dünyanın her yerinden, her yaştan insanla etkileşime girmenizi sağlar.

Sosyal medyada gezinme riskleri hakkında konuşmak, çocuğunuzu korumanın ve internet güvenliğini sağlamanın en iyi yoludur.

Olası riskleri ona açıkça anlatmak, yalana başvurmasının, kandırılmasının, zarara uğramasının önüne geçer. Ne olursa olsun size karşı dürüst olmalıdır.

Sosyal Medya Riskleri

Çevrimiçi taciz

Saldırgan, şiddet içerikli veya cinsellik hakkındaki yorumlar veya görüntüler gibi uygunsuz veya rahatsız edici içeriklere maruz kalmak

Çevrimiçi zorbalık

Kendisinin yada başkalarının utanç verici veya kışkırtıcı fotoğraflarının ve videolarının yüklenmesi

Çevrimiçi bilgi hırsızlığı

Kişisel bilgilerini yabancılarla paylaşılması (Örneğin, telefon numaraları, doğum tarihi veya konum gibi.) Kimlik verilerinin başka kurumlara satılması ile kişisel veri ihlallerine maruz kalmak

Çevrimiçi reklamlar

Çok fazla reklama ve pazarlamaya maruz kalmak, yanıltıcı bilgilere kolayca ulaşmak

Almanız Gereken Tedbirler

Çevrimiçi ortamda diğer insanlar ile nasıl iletişim kurulacağını öğretmek ve sınırlarını belirlemek.

Sosyal medya kullanımındaki riskleri anlatmak; örneğin bir toplulukta çirkin bir fotoğrafta etiketlenme gibi onur kırıcı durumlara düşmesini engellemek, tanımadığı insanlarla iletişim kurmamasını tembihlemek.

İçerik ve kişisel bilgilerin, özelliklerde konumun paylaşılmasındaki tehlikeleri anlatmak.

Sosyal medyada ne kadar süre harcayacağını belirlemek. Ev ödevi süresince, aile yemekleri esnasında kullanmanın uygun olmadığını belirtmek.

Uygunsuz yorumları, mesajları, görüntüleri ve videoları kendileri veya başkaları adına yüklememesi veya paylaşmaması gerektiğini öğretmek.

Paylaştığı bilgiler konusunda temkinli olmasını sağlamak. Telefon numaraları, doğum yeri ve doğum tarihi gibi kişisel bilgilerini çevrimiçi olarak yabancılarla veya şahsen tanımadığı insanlarla paylaşmamasını öğütlemek. Digital ayak izlerini sık sık kontrol etmek.

Başkalarının alanına saygı göstermesi gerektiğini anlatmak; örneğin yüz yüzeyken söylenmesi yada yapılması uygun değilse çevrimiçi iken de uygun olmayacağını söylemek.

Tanımadığı kişilerden gelen veya üzücü yorumlar veya içerik yayınlayanları engelleme ve raporlama konusunda bilgilendirmek.

Pop-up’lara tıklamamasını sağlamak. Mutlaka reklam engelleyici özelliği kullanmak. Güvenli görünen bazı pop-up’lar pornografi sitelerine yönlendirebilir veya kişisel bilgileri isteyebilir.

Sadece tanıdığı kişileri arkadaş olarak eklemesini ve istekleri kabul ederken bunu dikkate almasını, kullandığı hesabı mutlaka gizli hesap olarak ayarlamasını sağlamak.

Çocuğunuza iyi bir rol model olun. Ona belirli zamanlarda çevrimiçi olmasını öğütlerken, vaktinizin çoğunu sosyal medyada geçiren bir ebeveyn olmayın.

Yasaklar

Sosyal medya hakkında daha fazla bilgi edinmeniz gerekir. Çünkü sosyal medya platformları ve işlevsellikleri her zaman değişmektedir, bu nedenle çocuğunuzun kullandığı sosyal medyaya ayak uydurmak iyi bir fikirdir. Çocuğunuza hangi platformların popüler olduğunu ve hangilerini beğendiğini sorabilirsiniz. Çocuğunuzun size nasıl çalıştığını göstermesini de sağlayabilirsiniz. Böylece ilgilendiği her şey hakkında bilgi sahibi olursunuz.

Sosyal medya uygulamaları, oyunlar, web siteleri ve hatta öğrenme ortamları giderek artıyor ve kullanımı yaygınlaşıyor. Bu nedenle yasaklanması oldukça zor. Çocuğunuza sosyal medya risklerinden bahsederek nasıl gezinmesi gerektiğini öğretmek doğru yol olacaktır. Yasaklar merak uyandırır ve çocuğunuzla aranızdaki güven köprüsünü zedeleyebilir.

Sosyal medyayı yasaklarsanız, çocuğunuz evden uzaktayken kontrol edilmediğinde sizin denetiminizin dışında kullanabilir ve bunu yapmak ona daha cazip gelebilir. Böyle durumlarda onu korumanız, kimlerle iletişim kurduğundan haberdar olmanız ve hangi platformlarda var olduğunu bilmeniz mümkün olmayabilir.

Aile bireylerinin arasındaki ilişkiyi sağlam temellerin üzerine kuran en önemli iki kavramın sevgi ve dürüstlük olduğunu lütfen unutmayın.

Sevgiyle,

Sevgim Çöloğlu

Yazar

“Yazarak anlatmak, konuşmak gibi değil. Yazılan her anlatı kendi içinde ölümsüzleşiyor. Çünkü kağıda dökülen her kelimenin büyülü bir yanı var. Okuyanın hayatına dokunmak, ruhuna iyi gelmek, yaşamın iyiliğini ve güzelliğini çoğaltıyor.” sözleriyle yazmanın gücünü tarif eden Sevgim Çöloğlu, NLP, Access Bars, Theta Healing, EFT Therapy konularında uzman ve kariyerini genel yayın yönetmeni olarak sürdürüyor.

Yoruma kapalı.

Pin It