Merhabalar. Ne yazık ki dünya genelinde büyük bir pandemi (kıtalararası salgın) ile baş etmeye çalışıyor tüm insanlık. En ölümcül etkileri yapan salgınlardan bazılarına bir bakalım mı birlikte?
🪐🪐🪐
Kayıtlara geçmiş ilk büyük veba salgını Antik Yunan’da M.Ö. 430-427 yılları arasında, Peloponez Savaşı esnasında yaşanmış ve Atina’yı kasıp kavuran salgında yaklaşık 1.000 kişi ölmüş.
————
2.büyük vaka ise, Roma İmparatorluğu’nda Marcus Aurelius Antonius döneminde (M.S. 161-180) patlak vermiş. Yaklaşık 20 yılda Roma nüfusunun 7 ila 15 milyonunu öldüren bu veba salgını Roma’nın çöküşünü de tetiklemiş.


🪐🪐🪐
İlk veba pandemisi ise MS.541-751 yılları arasında Bizans İmparatoru Jüstinyen döneminde Konstantinapol’de yaşanan Veba Salgını olmuş. Salgın Sasani İmparatorluğu’na ve Akdeniz genelindeki bütün liman kentlerine yayılmış. Ölüm sayısı ise on milyonları bulmuş.
————
2.veba pandemi ise 1346-1353 yılları arasında Avrasya’dan Batı Avrupa’ya kadar çok geniş bir coğrafyaya yayılan ve yaklaşık 100 milyon insanın ölümüne neden olan, tarihinin en büyük salgınlardan biri olan olan ‘Kara Veba salgını olmuş.(Kara Ölüm, Büyük Veba, Büyük Salgın). Yersinia pestis adlı bakterinin neden olduğu düşünülen veba, milyonlarca ölümün yanında, Avrupa’da birçok dinsel, toplumsal ve ekonomik başkaldırıya da neden olmuş. Salgın esnasında hekimlerin giydikleri koruyucu maskelerin göz yerleri camlıymış ve maske içerisine çeşitli baharatlar koyarak nefes yoluyla burundan mikrobun bulaşmasına engel olacağına inanmışlar. Salgının etkisi 18.yy’a kadar devam etmiş.
——-
Arada daha küçük çapta olanlar var. Örneğin;1665-1666 yılları arasında İngiltere’de görülen “Büyük Londra Vebası” 100 bin kişiyi öldürmüş.
🪐🪐🪐
16.yy’da Kuzey Hindistan’da ortaya çıkan kolera salgını yine dünya üzerinde farklı yıkımlara sebep olduktan sonra 1829-1832 yılları arasında İran’a, Rusya’ya, Osmanlı topraklarına ve Amerika’ya sıçramış. Tüm dünyada yüz binlerce insanın ölümüne neden olmuş..
———-
3. veba pandemisi ise 1894’te Hong Kong’ta patlak vermiş ve deniz taşımacılığıyla limandan limana tüm dünyaya yayılmış, 10 milyon insanın ölümüne neden olmuş.
———
1918 yılında ise tarihteki en ölümcül salgınlardan ‘İspanyol Gribi’ salgını var biliyorsunuz. Aslında grip virüsü Amerika’da ortaya çıkmış ve savaş nedeniyle Avrupa’ya gelen askerlerle (ki son salgın için de Çin aynı iddiada bulundu biliyorsunuz) Avrupa’ya taşınmış. Ancak Avrupa’da savaş nedeniyle basın pek çok ülkede sansürlü olduğu için, savaşa girmemiş ülke olan İspanya salgın haberlerini vermiş ve Avrupa olayı İspanya’dan öğrenmiş. Bu nedenle de pandemi tarihe İspanyol Gribi olarak geçmiş. Ticaret ve savaşlar nedeniyle dünya genelinde tahminen 500 milyon insanı enfekte eden virüs, yaklaşık 50 milyon insanın da ölümüne de sebep olmuş. İspanyol gribine ne yazık ki Büyük Önder Ata’mız da 1918 yılında Viyana’da yakalanmış ve 4-5 gün bu sebeple zorunlu olarak Viyana’da kalmış.
🪐🪐🪐
Ve 2020 Covid-19 virüsü. Bu konudaki yorumları size bırakayım. Sizce bu virüsün sonuçları ve etkileri ne oluyor, gelecekte ne olacaktır? Duygu ve düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim..Sağlıklı ve mutlu günler dilerim..
————
Tablo: Tarihçi Thucydides’in aktardığı, MÖ 430 yılında Atina’yı vuran büyük salgını tasvir eden, Michiel Sweerts’ın Atina Veba Salgını tablosu (1652–1654).

Yazar

Dr.Öğr.Üyesi Hülya Kalyoncu1990 yılında İ.Ü İktisat Fakültesi İktisat Bölümünden mezun oldu. 2007 yılında ‘Kadir Has Üniversitesi’ Kültür Varlıkları Koruma ve Restorasyon bölümünden ‘Rüstempaşa Camisi ve Çinilerinin Türk Sanat ve Mimarlık Tarihi Açısından Önemi, Üretim, Kullanım ve Restorasyon Sorunları’ adlı yüksek lisans tezi ile ve 2011 yılında ‘Mimar Sinan Üniversitesi’ Türk ve İslam Sanatı Bölümünden ‘Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri Koleksiyonu’nun Değerlendirilmesi ‘ doktora tezi ile mezun oldu. Evli ve iki kız çocuk sahibi olan Kalyoncu, Bilgi Üniversitesi’nde ve çeşitli üniversitelerde ‘Sanat Tarihi’, ‘Türk Sanatı Tarihi’ dersleri vermekte olup ve @aspasya99 instagram sayfasında kültür-sanat yazıları yazmaktadır. Bu sayfadaki paylaşımları da bu sayfadan alıntıdır.

Yoruma kapalı.

Pin It