Kübizm sanatı 1907 yılında Fransız sanatçı Georges Braque ve İspanyol sanatçı Pablo Picasso tarafından geliştirilmiştir. Söz konusu sanat akımı sanat eleştirmenlerinin gerçekleştirdiği çeşitli makaleler sonucunda kübizm adını almıştır. 1909 yılına gelindiğinde Albert Gleizes, Fernand LEger ve Jean Metzinger gibi pek çok ressam Kübizm sanatı kapsamında meydana getirdikleri eserler ile ön plana çıkmıştır. Sonra ki yıllarda ise Albert Gleizes, Fernans Leger ve Jean Metzinger gibi çeşitli ressamlar Kübizm formunda oluşturdukları bu eserleri Sonbahar Salonu’nda sergilemiş ve çok daha geniş bir kitleye hitap etmeye başlamıştır.
Paris’te 1908 yılında hazırlanıp sunulan sonbahar sergisinde jüri olan Fransız ressam Henri Matisse, kübik formlardan elde edilen evlerin resimlerini görmüş ve bu resimleri kübist olarak nitelendirmiştir. Söz konusu eserin bir alay konusu olarak adlandırıldığını da ifade etmektedir.
Kübe benzetmesi nedeni ile meydana gelen bu akım Fransız sanatçı Braque’nin L Estaque eserinde yer alan iç içe geçen küplere benzetilmektedir. Söz konusu benzetmeyi yapan Mattise, alay konusu haline gelse de Kübizm sanatının başlamasında ki en büyük aracı olarak bilinmektedir.
Kübizm Sanatı Sınıflandırması
Analitik Kübizm
Analitik kübizm, 1908 yılında başlayan ve 1912 yılına kadar devam eden bir dönemi ifade etmektedir. Doğada ki özlerden esinlenerek meydana getrilen analitik kübizm, nesneleri görünenden çok daha öte de parçalayarak ve öze indirerek olağanüstü bir görünüm ile sunmaktadır. Analitik kübizmin temelinde mantık ve nesnellik bulunmaktadır. Doğada ki tüm nesneleri mantıksal bir çerçeveden bakarak yorumlayan ve onları parçalarını barındıran analitik kübizm, parçalanmış nesneleri kübik bir form kapsamında ele almaktadır. (Uçar, 2016).
Analitik kübizm, dönemin ilk yapıtlarını ortaya koymaktadır. Resimlerde kompozisyon dengesi sağlamak adına hazırlanan aşağıdaki resim analitik kübizm anlayışını ortaya koymaktadır.
Sentetik Kübizm
Sentetik kübizm, 1912 yılında başlayan ve 1914 yılına kadar kübizmi kapsayan döneme verilen isimdir. Analitik kübizmden koparak meydana gelen sentetik kübizm, Picasso ve Brauqe’nin eserlerinde yer alan çeşitli semboller ve görsel zenginlikle ile harmanlanmıştır. Görsel zenginliğe ulaşma arzusu içerisinde olan ve kum talaş gibi malzemelerin karıştırılması ile elde edilen yeni üslup sentetik kübizmdir.
Yoruma kapalı.