Mardin, güneye Mezopotamya ovalarına bakan bir tepenin yamacında yer almaktadır. Mardin, Türkiye’yi Suriye ve Irak’a bağlayan ana yollar üzerindedir . Bir rivayete göre şehrin tarihi Tufan’a kadar uzanıyor. Şehir, Hurri- Mitani, Hititler , Surlar, Babilliler, Persler , Romalılar , Araplar ve Selçuklu Türklerinin egemenliğinde yaşadı . Daha sonra Artuklu Krallığı’nın “Tabaka Ilgaziyye” adı verilen Mardin kolu kurulmuş ve bu dönemde şehir gelişmiştir.
Şehir, Persler tarafından “Marde”, Bizanslılar tarafından “Mardia”, Araplar tarafından “Maridin” ve Süryaniler tarafından “Merde-Merdo-Merdi” olarak biliniyordu. Türklerin işgalinden sonra buralar “Mardin” e dönüştürülmüştür.
Mardin’de Ne Yapılır?
Kale, Kasımiye Medresesi , Zinciriye Medresesi ve Ulu Camii şehrin çevresindeki önemli tarihi yerlerdir. Bölgedeki diğer görülmeye değer tarihi varlıklar arasında Dayrul-Zeferan Manastırı ve Harizm Medresesi sayılabilir. Yakındaki 15. yüzyıl Zeynel Bey Türbesi, mavi çinilerle çekici bir şekilde dekore edilmiştir. 1385 tarihli Sultan İsa Medresesi, muhteşem oyma portalıyla ilginç, güzel bir Türk anıtıdır. Kasım Paşa Medresesi, güzel taş işçiliği kubbesiyle de önemli ve güzel süslü minaresi ile Ulu Camii, bir başka gezi noktası.
Artutid mimarisinin en güzel örnekleri, Mardin’in 21 kilometre (13 mil) güneyindeki Kızıltepe’de, ince mihrap kabartması ve güzel dekore edilmiş portalı ile 13. yüzyıl Ulu Camii’nde görülebilir.
Dara bölgesi, Mardin yakınlarındaki son kazıların en ilginç keşiflerinden biridir. Suriye sınırına yakın Nusaybin yolu üzerindedir. At Hasankeyf ile sınırda olan Batman ili, sen Artutids antik 12. yüzyıl sermayenin kalıntısı görülüyor. Bir zamanlar şehrin iki yakasını Dicle nehri ve saray üzerinden birbirine bağlayan köprü diğerleri. GAP Projesi’nin bir parçası olan yakındaki baraj tamamlandığında Hasankeyf tamamen sular altında kalacak.
Mardin’in Simgesi Deyr’ul Zafaran
Deyr’ul Zafaran Manastırı, Mardin’in 9 kilometre (5,5 mil) doğusunda, 9. yüzyılda inşa edilmiş bir Süryani manastırıdır. Şu anda yoksul Süryanilerin ziyaret yeri ve sığınağıdır. Manastır, 1932 yılına kadar Süryaniler için dini bir merkezdi. Bölgede bulunan birçok manastırın en büyüğünden biri olan Deyr’ul Zafaran’ın burada gömülü 52 Süryani patriği var. Mahzen adlı gizli ibadet bölümü manastırın en eski bölümüdür. Manastır daha sonra yapılan ek bölümlerle genişletildi. Deyr’ul Zafaran, Meryem Ana Kilisesi ve Mar Yakup Manastırı ile bir üçlü oluşturan yapıların çevresinde, üçlüyü korumak için yapılmış üç kale bulunmaktadır.
Yoruma kapalı.