Kendinizi hem bedenen hem de ruhen iyi hissetmek en çok istediğiniz şeylerden biridir. Bunu sağlamak için her gece aynı saate uyumak ve yeterince dinlenmiş olarak uyanmak, egzersiz yapmak, dengeli beslenmek gibi etkili davranışlarınız olabilir. Oysa ne yapsanız yapın, büyük çoğunluğun yakındığı ve savaştığı şişkinlik ile bir türlü başa çıkamayabilirsiniz.

Şişkinlik çok acı verici olabilir ve bir kadının kendine güvenini, rahatlık duygusunu ve enerji seviyesini ciddi anlamda etkileyebilir. Ancak bunun için çaresiz değilsiniz;

Şişkinlik problemiyle ilgili alınacak önlemler yazının devamında…


GLÜTENDEN KURTULUN

Glütene alerjik olmasanız bile, şişkin bir karınla savaşmanın yollarını öğrenirken glutenin hayatınızdan çıkıp gitmesi gerektiğini bilmelisiniz! Gluten doğal olarak şişkinliğe neden olur, çünkü suyu emen ve gıdaların “kabarmasına” yardımcı olan özellikler içerir. Ayrıca fruktanlar olarak bilinen doğal karbonhidratlar içerir ve hemen hemen herkesin, hatta farkında olmayanlarda bile gastrointestinal rahatsızlıklara neden olur. Birçok insan glutene karşı hassastır ve sadece şişkinlikle değil, karın ağrısı, yorgunluk, eklem ağrısı ve sindirim sorunlarıyla uğraşır. Buğday, arpa ve çavdar gibi yiyeceklerinizdeki tüm gluten kaynaklarından kurtulun ve glutensiz yulaflara geçin. Özellikle kinoa ve kahverengi pirinç en büyük glütensiz tahıllardandır.

SAKIZDAN VAZGEÇİN

Bir sakız bağımlısı mısınız ve aynı zamanda her zaman şişkin misiniz? Bu bir tesadüf değil! Sakız, sadece çiğneme ve parçalama yoluyla ekstra hava almanın bir yolu değildir, aynı zamanda sorbitol, mannitol veya benzeri gibi şeker alkolleri de içerir. Tüm şeker alkolleri genellikle şişkinliğe neden olur, bu nedenle şişkinlik çekiyorsanız, sakızdan vazgeçmeniz gerekir.

SÜT İKİLEMİ

Çoğunuz yoğurdu ve sütü seviyorsunuz. Neyse ki, laktoz ve genel olarak şeker oranı düşük olduğu için iyi tolere edilir. Bununla birlikte, süt ürünlerini tolere edemezseniz, şişkinlik ilk fark ettiğiniz belirtilerden biridir. Bir hafta boyunca soya, keçi veya hindistancevizi sütünden elde edilen düşük şekerli çeşidine geçin. Keçi yoğurdu teknik olarak süt ürünü olmasına rağmen, çoğu insan laktoz içermeyen veya laktoz bakımından düşük olduğu için sorunsuz bir şekilde tolere eder. Başka bir seçenek,% 99 laktoz içermeyen ve neredeyse tamamen yoğurt gibi olan, ancak farklı bir şekilde yapılan kefir’i denemektir.


GAZLI İÇECEKLERDEN UZAK DURUN

Sıfır kalorili gazlı içeceklerin soda ile birlikte, kalorisi düşüktür, ancak şişkinlik sorunlarına neden olabilirler. Gazlı içecekler suya eklenen karbondioksit ile hava kabarcıklarından başka bir şey değildir.

NANEYİ DENEYİN

Şişkinliği yenmenin bir numaralı yolu nane çayı ve sıcak çayda az miktarda saf nane yağı kullanmaktır. Şişkinlik savaşını geliştirmek için içine limon da ekleyebilirsiniz. Nane, şişkinliği azaltmaya ve sindirime yardımcı olan uçucu yağlar içerir. Nane ayrıca gastrointestinal sistemde şişkinliğe ve gaza yol açan spazmların azalmasına da yardımcı olur. Limon, doğal bir idrar söktürücü olan C Vitamini içerir ve toksinleri vücuttan temizlemeye yardımcı olur.

EGZERSiZ YAPIN

Egzersiz boyunca veya günlük aktiviteler yoluyla gün boyunca hareket etmek, şişkinliği yenmek için harika bir yoldur. En kolay yollardan biri ise yürümektir. Egzersiz olarak sadece yürüyüş, kolonu uyarır ve gazı hızla gidermeye yardımcı olur. Yoga bir sonraki en iyi seçenektir, çünkü tüm hareketler havanın vücuttan hızla itilmesine yardımcı olur. Yoga yaptıktan sonra neredeyse % 100 daha az şişkin hissedersiniz.


REZENE ÇİĞNEYİN

Rezene tohumları yemek pişirmede kullanılan yaygın bir bitkidir. Rezeneyi süpermarketteki diğer otların ve baharatın bulunduğu koridorda bulabilirsiniz. Bir kavanoza koyun ve evinizde, çantanızda veya dolabınızda saklayın. Yemekten sonra yaklaşık 5 tohum çiğneyin. Rezene oldukça acıdır, ancak sindirime yardımcı olma ve şişkinliği ortadan kaldırmayı bu kadar güçlü kılan şey budur. Daha az şişkinlik, daha iyi sindirim ve eliminasyon hissedersiniz ve ayrıca rezene, nefesinizi tazeler! Bu aslında Hint kültürlerinde yaygın bir uygulamadır ve birçok Hint restoranında yemeklerden sonra servis edilir.

YAVAŞLAYIN

Stresli iseniz, muhtemelen normalden daha hızlı yersiniz. Bu sadece sindirime zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda aceleniz olduğunda, vücudunuz yiyecekleri sindirmeye tamamen hazır değildir. Kan akışı, vücudunuzdaki aşırı stresle birlikte acele etmemek için midenizden uzaklaşır. Sakin bir duruma gelene kadar bekleyin ve vücudunuzu yavaşlatmak, yemeğinizi sindirmek, kanınızı midenize geri getirmek için yemeden önce birkaç nefes alın. Sonra yavaşlayın ve yiyeceklerinizi çiğneyin. Daha az hava alırsınız ve yemeğinizi daha iyi sindirirsiniz. Tüm bu ipuçları midenizde daha az hava ve şişkinliğin azalmasına yardımcı olacaktır.

SU İÇİN

İnsanların görmezden gelmeye meyilli olduğu bir diğer basit ipucu, sıvı alımınızın çoğu için su seçmektir. Su, vücudunuzdaki sıvıları temizler ve vücuttaki gaz ve atıkları dışarı atarak şişkinliği azaltmaya yardımcı olur. Daha da iyisi, suyunuzun içine bir limon sıkın. İşe yaradığını göreceksiniz!

Makalede geçen ifadeler tıbbi tavsiye niteliğini taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız söz konusu olduğunda mutlaka uzman doktorunuzdan yardım almanız gerekmektedir.

Sevgiyle,

Sevgim Çöloğlu

Yazar

“Yazarak anlatmak, konuşmak gibi değil. Yazılan her anlatı kendi içinde ölümsüzleşiyor. Çünkü kağıda dökülen her kelimenin büyülü bir yanı var. Okuyanın hayatına dokunmak, ruhuna iyi gelmek, yaşamın iyiliğini ve güzelliğini çoğaltıyor.” sözleriyle yazmanın gücünü tarif eden Sevgim Çöloğlu, NLP, Access Bars, Theta Healing, EFT Therapy konularında uzman ve kariyerini genel yayın yönetmeni olarak sürdürüyor.

Yoruma kapalı.

Pin It