SÖYLEYEMEDİKLERİMİZİ VÜCUDUMUZ DIŞA NASIL VURUR?

 

      

 

Bu sefer beden bilimizle ilgili örnekleri göreceğiz. Sergilediğimiz duruşlarımızın bize aslında ne dediğini anlatmış olacağız.

Beden dili tablosu da diyebiliriz buna. Önemli detay, abartıdan kaçmak. Sadece etkili iletişim olacağını düşündüğünüz için abartılı el ve kol hareketlerinden ya da yüksek sesle kendinizi ifade etmeye çalışmaktan kaçmak ilk kural diyebiliri. Peki, nedir bu beden dili örnekleri gelin birlikte göz atalım.

  • Bezgin, mutsuz bir duruş: Omuzlarımızın aşağı doğru olması, güvensiz ve bezgin bir duruş karşı tarafta sıkıldığımız algısı yaratmaya yetecektir. Eğer birini dinlemek istemiyorsanız omuzlarınızı düşürerek sıkıldığınızı belli etmiş olursunuz ama isteyerek ama istemeyerek.
  • Abartılı el ve kol hareketleri: Karşı tarafta gerçekleri tüm çıplaklığı ile yansıtmadığınızı işaret ediyor olabilir. Çok konuşan çok yalan söyler gibi bir cümle vardır kulağımıza yer eden. Abartılı hareketleri direkt yalan olarak tasvir edemesek de var olan şeylerin biraz süslendiği anlamına geldiğini söylesek yanılmış olmayız. Sadeliğin her zaman alkışı aldığını unutmamak lazım.
  • Konuşurken saate bakmak: Biraz sıkıldık mı? Evet! Bir an önce karşımızdaki cümlesini bitirsin mi istiyoruz? Kesinlikle evet! Biri konuşurken saate bakmak karşı tarafta direkt sıkılma algısı yaratıyor. Siz masum bir şekilde gerçekten saatin kaç olduğunu merak ettiğiniz için bakmış olabilirsiniz ama vücut dili işte, başka anlamlara da gebe.
  • Gözleri kaçırmak: Bu maddeyi hemen hemen hepimiz biliyoruzdur. Konuşurken gözleri kaçırmak, göz temasından kaçınmak karşı tarafta ‘acaba yalan mı söylüyor’ algısı yaratabilir. Çünkü vücut dili denince ilk akla gelen mesajlardan biridir göz kaçırmak. Tabi bu direkt yalan söylendiği anlamına gelmez, aynı zamanda sizin utangaç biri olduğunuzu da işaret edebilir. Bu işler hiç kolay değil.
  • Kolları çapraz yapmak: İletişimi kesmenin karşınızdakini artık dinlemiyor olduğunuzun bir göstergesi olabilir kolları çapraz yapmak. Kollar genelde iletişimi kesmek istediğinizi ya da karşıdan alacağınız duygu ve düşüncelere kapalı olduğunuzu işaret ediyor olabilir. Bazen düşüncelerimizi olduğu gibi karşı tarafa aktarmaya çekinebiliriz ya da paylaşmak istemeyebiliriz. Vücut dilimiz girer bu noktada devreye ve yapacağımız birkaç hareket, düşüncelerimizi hemen ele verir. İletişimde vücut dilini önemli başlıklı onca yazılın varlığı da bizi bu konunun önemine itiyor.

Pekâlâ, bunlardan sonra ana konu olarak düşündüğümüz vücut dili ne demek onu kısaca bir anlatalım. Neymiş bakalım bu vücut dili?

Vücut dili vücudun duruşundan, mimiklerinden ya da göz hareketlerinden oluşan ve tüm bu oluşumları zihinsel ve fiziksel faaliyetlerle destekleyen bir iletişim şeklidir. Sözel olmayan bu iletişim şekli, aslında kişinin kendisini ifade ederken büründüğü karakteristik özelliği de olabilir.

İletişim sırasında sadece sözlerimiz ile değil vücut dilini etkili bir şekilde kullanan insanlar aynı zamanda iletişim becerileri bakımından da yetenekli oluyorlar hiç fark ettiniz mi? Elbette kastımız vücut dilini kullanmak adına savrulan eller, kollar değil ki zaten doğal olmayan kendini hemen belli ediyor. Vücut dili anlamını açıkladıktan sonra yazımızın en başında ‘kendimizi ele veren’ ifadesi ile giriş yaptığımız beden dili çeşitlerine, beden dili kurallarına kısaca beden dilinin özelliklerine değinelim.

Kadınlar ve erkekler olarak iki ayrı grupta inceleme yapmamız gerekiyor tabii ki. Fiziksel olarak farklı olunmasının yanında mental ve vücut dili olarak bambaşka bir hal alıyor.

Bir sonraki yazı da görüşmek üzere diyorum.

Teşekkürler

 

Beden Dili Analizi II28

Yazar

Merhaba! Ben Asuman DABAK. Ben bir tiyatro sanatçısıyım. Size bugün burada evrensel bir sanat dalı olan tiyatronun gelişim süreci ve onun süjesi olan insanın, tiyatro ile olan bağı hakkında konuşacağım. Sizlere, tiyatro sanatçısı olarak kendi gözlem ve deneyimlerimi aktarmanın yanı sıra kendilerine minnet borçlu olduğumuz bilim insanlarının, düşünürlerin bizlere aktardığı değerli çalışmalarının referans ve ışığında bu sanat dalının ortaya çıkışı ve gelişimi hakkında bilgi sunmaya çalışacağım.Teşekkürler.

Yoruma kapalı.

Pin It