Bir şeyler ters gittiğinde, doğal olarak suçlanacak birini aramaya başlıyoruz ve bu kişi genellikle kendimiz oluyoruz. Fakat kendimizi suçlamak olan durumu değiştirmiyor. Bazı şeylerin nasıl şekilleneceği bizim dışımızda gelişiyor. Herhangi bir konuda elimizden geleni yapmak bazen yeterli olmuyor.

İşte bu nedenle ne kadar çok uğraşırsanız uğraşın, bir şeyler istenen sonuca ulaşamıyorsa bunun sorumlusunun yalnızca siz olduğunu düşünüp kendinize haksızlık etmeyin.

Suçlu hissetmemek için çözüm yolları ise şöyle sıralanıyor;

1. Suçluluk duygusunun kaynağına ulaşın

Kendi içinize dönüp neden suçlu hissettiğinizi sorgulayın. Çocuklarınızın okulunda daha fazla gönüllü olmanız gerektiğini düşünüyorsanız, bunu neden istemediğinizi/yapamadığınızı kendinize sorun. Diğer ebeveynler, yeterince çaba göstermediğinizi hissettiren yorumlar yaptılar mı? Eğer öyleyse vakit ayıramayışınızın nedenini onlara açıklayın. Belki daha küçük bir görev alabileceğinizi söyleyin. Bir arkadaşınız sizden destek istiyor, ancak bunu yapmak içinize sinmiyorsa ona hayır diyebilme cesaretini gösterin. Siz kendiniz için neyin en iyi olduğunu bilirsiniz, bu nedenle suçluluk duygusunun altında yatan sebebin ne olduğunu bulmak, kendi kendinizi suçlamanıza engel olur.

2. Suçluluk günlüğü tutun

Suçluluk hissetmeye başlar başlamaz, onları bir not alın. Zamanı, günü ve neden kendinizi kötü hissettiğinizi kaydedin, ardından bunu birkaç haftada bir tekrarlayın. Suçluluğunuzun altında yatan nedenleri bulmanıza yardımcı olabilecek çözümleri araştırın.

3. Kendine mola verin

Ara sıra kendiniz için küçük molalar verin ve hayatın kaosundan uzaklaşın. Tatile çıktığınızda, neredeyse tüm zamanınızı, olanı düzeltmek için ne yapmanız gerektiğini düşünerek geçirirseniz, bu bir tatil değildir. Bu düşüncelerin zihninizi meşgul ettiğini hissettiğinizde, öncelikle neden mola verdiğinizi kendinize hatırlatın. Sonuçta, günlük koşuşturmanın endişesinden ve yorgunluğundan uzaklaşmak için mola verdiniz.

4. Kendinize öncelik verin

Kendinize öncelik tanımak bencillik değil, sağlıklı bir davranış biçimidir. Bazen kendimize dikkat ettiğimiz için suçlu hissediyoruz, fakat kendinize özen göstermeniz başkalarına daha iyi fayda sağlamanıza yardımcı olacaktır. Oksijen maskesi önceliğini hatırlayın. Önce siz nefes alamazsanız, çocuğunuza yardım edemezsiniz.

5. Hatalarınızı düzeltin

Bazen yaptığımız hatalardan dolayı kendimizi suçlarken, hatalarımızı düzeltmek için olduğundan daha fazla enerji harcıyoruz. Kendinizi suçlu hissetmek yerine, yanlışınızı kabul edin ve düzeltmek için elinizden geleni yapın. Hafta sonları çocuklarınızla dışarıda oynamak yerine alışverişe gittiğinizi düşünüyorsanız, bu akşam onları parka götürün.

6. Kendinizin en iyi dostu olun

Kendinizi affetmenin bir yolu, hatalarınızı başkasının bakış açısından görmektir. Arkadaşınızın da benzer bir meseleyle karşı karşıya olduğunu farz edin. Onun da sizin gibi duygularını içselleştirmesini ister misiniz? Gerçek şu ki, muhtemelen kendinizde olduğunda herkesin beklediğinden veya istediğinden daha fazla zorlanıyorsunuz, bu yüzden kendinize başkalarına izin vereceğiniz toleransın aynısını gösterin ve kendinize iyi davranın.

7. Mutlaka yanlış olmadığınızı fark edin

Diğer kişilerin tepkilerini önemsemeseniz bile onların tutumu yine de kendinizi suçlu hissetmenizi sağlayabilir. Başkaları ile aranızdaki sınırları belirlemek kötü bir şey değildir. Bilakis zihinsel sağlığınızı korumanın yoludur. Etrafınızdaki insanların nerede durması gerektiğini net olarak belirleyin.


8. Kendinizi bağışlayın

Bir durumu düzeltmek için elinizden gelen her şeyi yaptıktan sonra, yine de bir aksilik oluyorsa kendinizi affedin. Birine zarar verirseniz, örneğin kalp kırarsanız, bir mektup yazarak ya da yüz yüze özür dileyerek durumu düzeltmeye çalışın. Olumlu bir adım atmış hissettiğinizde, kendinizi affetmeniz daha kolay olacaktır.

9. Sadece hayır de!

Günde en az bir kez hayır demeye çalışın. Fazladan üstleneceğiniz bir yükü her reddettiğinizde, suçlu hissetmek zorunda olmadığınızı ve hayatınız üzerindeki kontrolünüzü yeniden kazandığınızı ve fark edeceksiniz.

10. Geçmişe dönüp bakmayın

Değiştiremeyeceğiniz şeylerin üzerinde düşünmek sizi hafifletmeye yaramıyor ve hiçbir şeyi çözmüyor. Aksine, yalnızca duygularınızın sizi yıpratmasına neden oluyor. Geçmiş hatalarınızdan ders alın ve kendi yaşamınızda olumlu bir değişiklik yapmak için bunları kullanın.

Muhtemelen kendinizin en kötü eleştirmenisinizdir, bu yüzden iyi niteliklerinizi görmezden gelmek ve yanlış yaptıklarınıza odaklanmak daha kolaydır. Ancak kendinizle barışık ve mutlu olmak, bu iç eleştirmene karşı mücadelenizde harikalar yaratabilir. Kendiniz hakkında sevdiğiniz 10 özelliğinizi yazmak ve her kendinizi yetersiz hissettiğinizde çıkarıp okumak nasıl da iyi özelliklere sahip olduğunuzu size anımsatacaktır.

Ayrıca suçluluk duygusu ile başa çıkmak için belki de en önemli nokta bazı şeylerin sizin kontrolünüz dışında geliştiğidir. Siz sadece bir insansınız ve dünyanın bütün problemlerini üstlenmek zorunda değilsiniz. Elinizden gelenin en iyisini yapın ve her zaman sadece kendiniz olun. Toplumdaki her sorunu çözmenin sizin sorumluluğunuz olmadığını fark edin.

Sevgilerimle,

Sevgim Çöloğlu

Yazar

“Yazarak anlatmak, konuşmak gibi değil. Yazılan her anlatı kendi içinde ölümsüzleşiyor. Çünkü kağıda dökülen her kelimenin büyülü bir yanı var. Okuyanın hayatına dokunmak, ruhuna iyi gelmek, yaşamın iyiliğini ve güzelliğini çoğaltıyor.” sözleriyle yazmanın gücünü tarif eden Sevgim Çöloğlu, NLP, Access Bars, Theta Healing, EFT Therapy konularında uzman ve kariyerini genel yayın yönetmeni olarak sürdürüyor.

Yoruma kapalı.

Pin It