Merhabalar.

Aspasya M.Ö 470 – 401 yılları arasında yaşamış, dönem Atina’sının en güçlü kadınıdır. Kaynakların belirttiğine göre, Aksiokhos adında yerel bir asilzadenin kızı olarak Miletos’ta doğar ve 450 yılında Miletos’tan Atina’ya göç eder.

🏺🏺🏺

Çok iyi bir eğitim almıştır, çağının en entelektüel kişiliklerinden biridir, fiziksel olarak güzelliği ile bilinir ve çok güzel bir sese sahiptir.

🎼🎼🎼

Eski Atina’da kadınlar köleler, fahişeler ve ev kadınları olarak sınıflandırılmıştı ve toplum içerisinde söz sahibi değillerdi. Ancak buna rağmen, Atina’ya gidişinden sonra Atina’nın en ünlü siyaset adamı ve komutanı Perikles ile aralarında büyük bir aşk ilişkisi olur, Perikles’in eşinden boşanmasından sonra evlenirler ve 440 yılında Perikles isimli bir erkek çocukları olur.

⚔⚔⚔

Ender rastlanan siyasi bir zekâya ve hitabet yeteneğine sahip olan Aspasya, Perikles’in de gücü nedeniyle dönemin ileri gelen filozofları, devlet adamları ve önemli sanatçıları ile bir araya gelme ve bu kişilerle sohbet etme imkânı bulur.

🖍🖍🖍

Bazı bilim insanlarına göre Platon Aspasya’nın zekâsından öyle etkilenmiştir ki Sempozyum’daki Mantinealı Diotima karakterine temel olarak onu almıştır.

✒✒✒

Xenophon, Aeschines Socraticus ve Antisthenes felsefi eserlerinde ona yer verirler. Hatta Platon, Sokrates’in hitabeti Aspasya’dan öğrendiğini ve Perikles’in 430’daki cenaze konuşmasını bizzat Aspasya’nın yazdığını belirtir.

🖌🖌🖌

Bunun yanında devlet adamları Aspasya’nın konuşmalarını dinlemeleri için eşlerini de göndermeye başlarlar ve evi felsefe, sanat ve diğer bilimlerle ilgilenen tüm kadınların toplandığı bir okula ve bir sığınma evine dönüşür.

🏛🏛🏛

Ve Aspasya bir bakıma tarihin ilk kadın hakları savunucularından biri haline gelir.

🗽🗽🗽

Ancak tüm bu saygın kişiliğine karşın, Perikles’in yaşamış olduğu siyasi çatışmalar ve dönemin erkek hegemonyasının hâkim unsur olduğu bir dönem olması sebebi ile bazı çevreler Perikles’i küçük düşürmek için Aspasya ile uğraşırlar ve karalama yoluna giderler.

🗡🗡🗡

Bu sebeple taraflı yazılmış bazı kaynaklarda Aspasya’nın hetaera olduğu ve genelev işlettiği şeklindeki bazı bilgilere rastlanır, ancak bugün bu bilgiler kabul görmemektedir.

🔗🔗🔗

Pelopones Savaşları (MÖ 431–MÖ 404) çıkmadan önce Perikles’in iktidarının çok zayıf olduğu bir dönemde, Perikles ve yakınlarına açılan mahkemelerde Perikles’in sapıklıklarını tatmin edebilmek için Atinalı kadınları ayartmakla ve tanrılara saygısızlık yapmakla suçlanır.

⚖⚖⚖

Perikles gözyaşları içerisinde Aspasya’yı iftiralara karşı savunmak durumunda kalır ve mahkeme sonuçta beraat kararı verir. Ancak bu davalar sonucunda dostu, dönemin en ünlü heykeltıraşı Phidias’ı kurtaramaz ve sanatçı hapiste ölür.

✒✒✒

Dönemin en ünlü filozoflarından olan bir başka arkadaşı Anaksagoras ise dinî inanışları nedeniyle Atina Meclisi tarafından hücuma uğramıştır.

🔗🔗🔗

Perikles’in 429 yılında ölümünden sonra Aspasya ancak evli bir kadının saygı göreceğini kabul ederek, Lysikles adında bir siyasetçi ile evlenir, ancak Lysikles’te 428’de Karya’daki bir çarpışmada öldürülür.

🛡🛡🛡

Aspasya’nın Perikles’ten olan oğlu Genç Perikles ise daha sonra Atina’da general olur ve Arginusae Savaşı’ndan sonra idam edilir.

⚔⚔⚔

Ben Aspasya’yı çok seviyorum. Umarım sizler de benim kadar seversiniz onu. Sevgi ve sanatla kalmanız dileği ile.🙋‍♀

💋💋💋

Görseller: Nicolas-André Monsiau (1754-1837)

Socrates and Alcibiades visiting, Painting, 1801, Oil on canvas, 65 x 81cm. Moscow Pushkin Müseum ve çeşitli Pericles-Aspasia betimlemeleri.

Yazar

Dr.Öğr.Üyesi Hülya Kalyoncu1990 yılında İ.Ü İktisat Fakültesi İktisat Bölümünden mezun oldu. 2007 yılında ‘Kadir Has Üniversitesi’ Kültür Varlıkları Koruma ve Restorasyon bölümünden ‘Rüstempaşa Camisi ve Çinilerinin Türk Sanat ve Mimarlık Tarihi Açısından Önemi, Üretim, Kullanım ve Restorasyon Sorunları’ adlı yüksek lisans tezi ile ve 2011 yılında ‘Mimar Sinan Üniversitesi’ Türk ve İslam Sanatı Bölümünden ‘Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri Koleksiyonu’nun Değerlendirilmesi ‘ doktora tezi ile mezun oldu. Evli ve iki kız çocuk sahibi olan Kalyoncu, Bilgi Üniversitesi’nde ve çeşitli üniversitelerde ‘Sanat Tarihi’, ‘Türk Sanatı Tarihi’ dersleri vermekte olup ve @aspasya99 instagram sayfasında kültür-sanat yazıları yazmaktadır. Bu sayfadaki paylaşımları da bu sayfadan alıntıdır.

Yoruma kapalı.

Pin It