KOMEDİ

İnsanları güldürerek eğitmeyi amaçlayan tiyatro türüdür. Her gülünç şeyin altında ders alınacak acı bir gerçeğin olduğuna inanılır.

 

Komedinin başlıca özellikleri;

  • Konusunu günlük hayattan, sosyal olaylarla seçer.
  • Kahramanları sıradan insanlar, eğitim görmemiş ya da sonradan görme kişilerdir.
  • Üslupta kusursuzluk aranmaz, kaba sayılan hatta küfürlü sözlerle yer verilir.
  • Çirkin, kaba olaylar seyircinin gözü önünde işlenir.
  • Üç birlik kuralına uyar.

Komediler fars, vodvil, komedi santimantal vb. türlere ayrılır.

Komedi; karakter, töre, entrika gibi çeşitlere ayrılır;

Karakter Komedisi: İnsan kişiliğinin gülünç yanlarını konu alan komedidir. Moliere’in ‘’Cimri’’, Shakespeare’in ‘’Venedik Taciri’’ adlı eserleri karakter komedisidir.

 

Töre Komedisi: Toplumun gülünç ve aksayan yönlerini gösteren komedidir. Moliere’in ‘’Kibarlık Budalası’’, Gogol’un ‘’Müfettiş’’ adlı eserleri töre komedisine örnektir.

 

Entrika Komedisi: Seyirciyi güldürme amacı olmadan yazılan komedi türüdür. Moliere’in ‘’Zoraki Tabip’’, Shakespeare’in ‘’Yanlışlıklar Komedyası’’ adlı eserler entrika komedisidir. Entrika komedisinin bir diğer adı da ‘’Vodvil’’ dir.

 

Komedi türü 17. Yüzyıldan sonra düzyazıyla yazılmaya başlamıştır.

Klasik komedinin önemli yazarları: Aristophanes, Menandros, Terentius, Plautus, Moliere’dir.

 

 

Yazar

Merhaba! Ben Asuman DABAK. Ben bir tiyatro sanatçısıyım. Size bugün burada evrensel bir sanat dalı olan tiyatronun gelişim süreci ve onun süjesi olan insanın, tiyatro ile olan bağı hakkında konuşacağım. Sizlere, tiyatro sanatçısı olarak kendi gözlem ve deneyimlerimi aktarmanın yanı sıra kendilerine minnet borçlu olduğumuz bilim insanlarının, düşünürlerin bizlere aktardığı değerli çalışmalarının referans ve ışığında bu sanat dalının ortaya çıkışı ve gelişimi hakkında bilgi sunmaya çalışacağım.Teşekkürler.

Yoruma kapalı.

Pin It