Hayatın temposunu yakalamaya çalışırken kendini karamsar, halsiz ve boğulmuş hissediyorsanız, ne yaparsanız yapın enerjinizi yükseltemiyorsanız, tükenmişlik sendromu yüzünden yaşam kaliteniz düşüyor olabilir. İşinizde başarı sağlamak, başkalarına da faydalı olmak, çocuklarınıza zaman ayırmak, ilgi göstermek, ailenizi ihmal etmemek, arkadaşlarınızla sosyalleşmek, beden sağlığınıza dikkat etmek ve her sorumluluğunuzu en iyi şekilde yerine getirmek için kapasitenizi gittikçe zorlarsınız. Pek çok şeyi aynı anda yapmaya çalışmak ve tükenmek bir başarı işareti değildir!

Tükenmek, artık Dünya Sağlık Örgütü tarafından resmi bir durum olarak kabul edilmektedir ve aşağıdaki şekilde tanımlanmaktadır:

“Tükenmişlik, başarılı bir şekilde yönetilemeyen kronik stresten kaynaklanan kavramsallaştırılmış bir sendromdur. Üç boyutla karakterize edilir:

  • Enerji tükenmesi veya tükenmişlik hissi,
  • Konsantrasyon bozukluğu ve zihinsel yorgunluğun artması,
  • Olumsuz duygularda belirgin artış.

Birçok insan başarıya ulaşmak adına sağlıklarını ve konforlarını feda etmeleri gerektiğine inanmakta. Oysa yoğun stres altında olmak içsel huzuru kaybetmeye neden oluyor. Sizce kendinizi iyi hissetmediğinizde başarılı olmanızın bir anlamı var mı?

Hedeflerinize ulaşırken, önceliğiniz kendinize özen göstermek olmalı.

Hem yaşam kalitenize özen göstermek hem de başarılı olmak için zamanınızı doğru planlayın. Kendinizi geliştirmek ve etkin olurken aynı zamanda dengenizi korumak için iyi alışkanlıklara sahip olduğunuzdan emin olun. Bu, hedeflerinize ulaşırken mutlu ve sağlıklı olmak demektir. Zorluklar olacak ancak hiçbir zaman kendi sağlığınızı kaybetme pahasına olmamalı.

Tükenmişlik sendromunu kendinizden uzak tutmak için akılda tutulması gereken adımlar ise şöyle;

‘Hayatta kalan en güçlü değil, adapte olanlardır’

1. Yaşam tarzınızı yeni talepleri karşılamak için uyarlayın

Uyarlanabilirlik hepimizin geliştirmesi gereken bir beceridir ve birçok amacı vardır. Sağladığı faydalar tükenmiş sendromu konusunda farkındalık yaratmak ve yeni alışkanlıklar edinmek ile ilgilidir.

Çoğu insan, şu anda içinde bulunduğu durumun, potansiyelini kullanmak ve hedeflerine ulaşmak için olması gereken kişiyle aynı olmayacağını unutuyor. 

Değişmediğimiz ve uyum sağlamadığımız zaman, endişe, stres, depresyon ve tükenmişlik yaşamaya başlamamız kaçınılmazdır.

2. Aşırı yük üstlenmek

Meşgul olmak ile üretken olmak birbirinden çok uzak iki kavramdır. İş yükünüzü ve sorumluluklarınızı değerlendirin ve önceliklerine göre sıralayın. Unutmayın, her şeyi siz yapmak zorunda değilsiniz. Örneğin kariyer yaşamınızda kendinize bir takım oluşturabilirsiniz. Kendinizi sürekli boğulmuş hissetmek ve çok fazla gereksiz yük üstlenmek sizi yıpratabilir.

3. Mükemmeliyetçi olmayı bırakın

Kendinize mükemmel olmak zorunda kalmadan kaliteli bir yaşam biçimi yaratmak için izin verin. Mükemmeliyetçiliği istemek, başkalarını memnun etmek zorunda kalmak anlamına gelir.

4. Kendi iç sesinizi dinleyin

Kendinize dinlenmek, yavaşlamak ve mola vermek için zaman tanıyın. Nasıl hissettiğinizi gözlemleyin. Eğer bunu yapmıyorsanız, bu durum kendinizi kontrol etmediğiniz anlamına gelir. Bir şeye ulaşmak için mümkün olan en iyi durumda olmanız gerekir. Dolayısıyla kendi ruhsal, zihinsel ve fiziksel konforunuzu sağlamak önceliğiniz olsun.

Elbette tükenmişlik sendromunun tek başınıza üstesinden gelemezseniz profesyonel destek almaktan kaçınmayın. Enerjinizi emen tükenmişlik sendromu ile kendi kendinize savaşmak zorunda değilsiniz. Bir uzmandan destek almak, hem daha iyi hissedebilmek hem de erken tedbir alıp önlemek için en iyi çözüm yoludur.

Sevgilerimle,

Sevgim Çöloğlu

Yazar

“Yazarak anlatmak, konuşmak gibi değil. Yazılan her anlatı kendi içinde ölümsüzleşiyor. Çünkü kağıda dökülen her kelimenin büyülü bir yanı var. Okuyanın hayatına dokunmak, ruhuna iyi gelmek, yaşamın iyiliğini ve güzelliğini çoğaltıyor.” sözleriyle yazmanın gücünü tarif eden Sevgim Çöloğlu, NLP, Access Bars, Theta Healing, EFT Therapy konularında uzman ve kariyerini genel yayın yönetmeni olarak sürdürüyor.

Yoruma kapalı.

Pin It