Feng shui, Çin’de 3.000 yıldan uzun bir süre önce resmileşmiş köklü bir sanat ve bilimdir. Kelime anlamı ile Feng ‘Rüzgar’ ve Shui ‘Su’ olarak dilimize çevrilir. Çin kültüründe, rüzgâr ve su iyi sağlıkla ilişkilendirilir, bu nedenle doğru yapılanmış bir Feng Shui, iyi şans anlamına gelir.
Yaşam alanlarında pozitif enerjinin serbestçe dolaşmasını hedefleyen Feng Shui’nin amacı, aslında hayatı iyileştirmektir. Doğayla ve beraberinde yaşamla uyum içinde kalmayı, zihin ve beden dengesini sağlamayı doğru kullanılan renkler, objeler, eşyalar ile yapar ve aynı zamanda etrafımızı çevreleyen binaların negatif etkisini engeller.
Feng Shui uygulamasının bazı unsurları en az 6.000 yıl öncesine dayanmaktadır ve fizik, felsefe, astronomi ve astroloji dahil olmak üzere çeşitli bilimsel çalışma dallarının öğelerini içerir. Feng Shui’nin bazen yerleştirme sanatı olduğu düşünülür. Ev, ofis, bahçe gibi herhangi bir alandaki enerjilerin nasıl dengeleceğiniz öğreten bir bilgi bütünüdür. Feng Shui’nin amacı, insanlara iyi bir şans sağlamaktır.
İyi şans kavramı, zihin ve beden dengesini esas alan sağlıklı bir yaşam, maddi ve manevi kazanç sağlayan, başarılı bir kariyer veya mutlulukla dolu bir aşk hayatı yaratmak gibi birçok formda kendini gösterdiğinden, Feng Shui uygulaması hayatını hemen her alanı için ayrıntılı ipuçları içerir.
Herhangi bir yerdeki Feng Shui analizinde kullanılan ana araçlar Feng Shui pusulası ve Bagua’dır. Feng Shui’de kullanılan kavramlar yin ve yang kutupları ve beş element teorisidir. Bunlar Feng Shui’nin kurucu ilkeleridir.
Yin ve Yang
Yin ve Yang teorisinin özü, iyi bir Chi (Yaşam Enerjisi) akışını sürdürmek için dişil (Yin) ve eril (Yang) dengesinin gerekli olduğu inancıdır. Feng Shui’de yin ve yang birbirlerine bağımlı olan ve daima dengede olması gereken zıt kutuplardır.
İkilik prensibi; her şeyin iki farklı uç arasında dengeli bir sistemde olduğu fikri yin / yang teorisinin temelinde yer alır. Karşıtlıklar arasındaki dengeyi sağlamak esastır. Bir uç diğerine ağır bastığında karmaşa, anlaşmazlık ve dengesizlik oluşur.
Beş element
Geleneğe göre, Feng Shui pratiği her şeyin beş elementin değişik derecelerinden oluştuğunu belirtir. Bunlar ağaç, ateş, toprak, metal ve sudur. Her biri, belirli bir alana uyum sağlamanıza yardımcı olabilecek spesifik renklerle temsil edilir. Beş element, bazıları yapıcı, bazıları yıkıcı olan birçok farklı şekilde etkileşime girebilir. Yapısal döngüde, örneğin su, ağaçların (odun) büyümesi için nem sağlar; o zaman odun ateş için yakıt olur; ateşin kalıntısı kül veya topraktır; kül / toprak, metalleri oluşturan toprak minerallerinin özüdür; ve metalin soğuması olarak, devri tamamlayarak suyun yoğunlaşmasına izin verir. Öte yandan yıkıcı bir döngüde metal odunu kesebilir; veya ağaç (odun) büyüyebilir ve toprağı tüketebilir.
Feng shui hayatınızı iyileştirmek çeşitli yöntemler sunar. Zenginliği çekmek için akvaryum ve aynaların kullanımından, diğer kişisel hedefler için kristallerin, çeşmelerin, hayvan figürlerinin, bitkilerin veya saatlerin kullanımına kadar, iyi Feng Shui uygulamaları ile evinizde veya ofisinizde enerjiyi iyileştirmenin birçok yolu vardır.
Feng shui ayrıca renklere odaklanır. Dikkatlice seçilmiş duvar boyası, mobilya veya aksesuar renklerinin evinizdeki enerji akışını nasıl etkileyebileceği şaşırtıcıdır. Dışarıdan gelen negatif enerjileri bloke eden Feng Shui, sivri uçlu çatıların, köşeli binaların, akım yüklü elektrik direklerinin ya da kapınızın önünden geçip giden, evinize giren diğer tüm insanların merak, kıskançlık, öfke, huzursuzluk gibi düşük frekanstaki enerjilerinden etkilenmemeniz için gerekli düzenlemeleri yapar.
Sevgilerimle,
Sevgim Çöloğlu
Yoruma kapalı.