Dünyada sürdürülebilirlik kavramı her geçen gün çok daha fazla değer kazanıyor. Pek çok insan doğada bıraktığı karbon ayak izini aktif olarak azaltmaya çalışarak, sıfır atık harcamayı bir yaşam modeli haline getiriyor. Sıfır atık denildiğinde akla yalnızca temiz beslenmek veya plastik kullanımını azaltmak gelmemeli. Sıfır atık aslında bundan çok daha fazlasını kapsıyor.
Çünkü sıfır atık, doğayı korumak için anlamlı deneyimler geliştirmeye ve çevresel sürdürülebilirliğe öncelik vermeye adanmış bir yaşam tarzı.
Mutfak ya da temel ihtiyaç alışverişinde, temizlikte, yemek yeme tercihlerinde ve yaşam biçiminde şimdiye kadar sahip olduğunuz alışkanlıklarını bırakmak belki korkutucu olabilir. Nereden başlayacağını bilmemek ya da her zamanki rutinlerden vazgeçmek elbette zordur. Ancak, doğaya bırakılan çöplerin verdiği zarar düşünüldüğünde kirlenen bir dünyanın daha endişe verici olduğu şüphesizdir.
Kendi sıfır atık yolculuğunuza başlamadan önce, daha az israf içeren yaşam tarzı ile ilgili yanlış bilinenleri ve neler yapabileceğinizi birkaç adımda öğrenebilirsiniz.
Sıfır atık, temiz bir yaşam için daha düşünceli ve minimalist bir yaklaşım benimsemeyi içerir. Olabildiğince az çöpe sahip olmak, geri dönüşümü dikkate almak ve tüketimi sınırlandırmak sıfır atık yaşam modelinin temelini oluşturur.
2017’de Science Advances dergisinde yayınlanan bir araştırma, dünyadaki plastiğin yüzde 91’inin geri dönüştürülmediğini ve yüzde 79’unun çöp alanlarına veya çevrenin diğer bölgelerinde biriktiğine dikkat çekiyor. Bu geri dönüşüm ve tüketim oranları devam ederse, yaklaşık 12.000 mt plastik atık 2050 yılına kadar çöp alanlarını kalabalıklaştıracağı tahmin ediliyor.
Günlük olarak ürettiğiniz zararlı atık miktarıyla ilgili şartlara uymak çok zor olabilir, bu nedenle küçük adımlarla başlamak ve daha büyük sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için çalışmak gerekir.
1. İhtiyacınız olmayan tüketimi reddedin.
İhtiyacınız olduğunu düşündüğünüz eşyaları gözden geçirmekle ve azaltmakla işe başlayın. Satın alma alışkanlıklarınızı değiştirin. Pek çok eşyayı satın alıp, işiniz bittiğinde ya da onlardan vazgeçtiğinizde çöpe attığınızı fark edin. Tek kullanımlık ürünler yerine yeniden kullanılabilir ürünleri tercih edin.
2. Mümkün olduğunca kağıt israfından ve plastik kullanımından uzak durun.
Size uzatılan bir kartvizit ya da posta kutunuza bırakılan bir broşür, restoranda kullandığınız pipet, mağazadan aldığınız plastik poşet, kullandığınız tükenmez kalem genel anlamda çöpe atılan fazlalıklardır. Bütün bunları kullanmamakla büyük adımlar atmış olursunuz.
3. Mutfağınızda yeni düzenlemeler yapın.
İşlenmiş yiyecekleri kesmek ve doğal beslenmek size sıfır atık sağlar. Ambalajlanmış ürünler yerine çiftçi pazarlarından taze ve gerçek yiyecekler satın alarak temiz beslenebilirsiniz.
4. Daha az temizlik malzemesi kullanın.
Bulaşık ve çamaşır deterjanı, vücut sabunu, diş macunu veya evsel temizlik malzemelerini ihtiyacınız olduğu kadar kullanın. Çamaşır ve bulaşık makinenizi tam dolmadan çalıştırmayın. Duşta az miktarda vücut sabunu kullanın. Evinizi temizlerken mümkün olduğunca kimyasallardan kaçının.
5. Tek kullanımlık ürünler yerine yeniden kullanabileceklerinizi tercih edin.
Plastik şişeler yerine cam ya da su matarası tercih edin. Yiyecekleri, içecekleri veya diğer malzemeleri saklarken, plastik saklama kaplarını cam kavanozlarla değiştirmeyi deneyin. Plastik poşetlerden vazgeçip, bez çantalardan edinin. Eğer pipet kullanma alışkanlığınız varsa, bambu, paslanmaz çelik ya da cam olanlarını tercih edin. Plastik çatal, bıçak, tabak gibi ürünlerden vazgeçin.
6. Gereksiz kağıt tüketimini azaltın.
Notlarınızı digital ortamda tutun. Basılı evrak, fatura, fotoğraf ve benzeri kağıt tüketimi yerine interaktif platformları kullanın. Ayrıca, kullan at kağıt peçeteler yerine kumaş olanları tercih edin. Benzer şekilde temizlik için kağıt havlular yerine bez kullanın.
7. Çöplerinizi ayrıştırmaya ve geri dönüşüme katkı sağlamaya çalışın.
Karton kutuları, pilleri, cam atıkları ayrı çöp konteynırlarına atın. Sizin ayrıştırarak attığınız çöpler tekrar değerlendirilir ve kullanılabilir.
Sıfır atık yaşam tarzı genel bütçenizden yaklaşık yüzde 40 tasarruf etmenizi ve çevreyi korumanızı sağlar. Yüzlerce hatta binlerce insanın gösterdiği sıfır atık özverisi büyük etkiler yaratır. Doğada yok olmayan çöplerin pek çok canlılın neslini tüketerek, soluduğumuz havayı kirleterek, denizleri ve ormanları yok ederek yaşamın dengesini alt üst ettiğini lütfen unutmayın.
Sevgilerimle,
Sevgim Çöloğlu
Yoruma kapalı.