Koku tarihine yönelik yaptığım araştırmalarda; tarihte ilk parfümörün taş ve kil tabletlerde yazılı olanlardan anlaşıldığı kadarıyla, MÖ. 2000 yıllarında Mezopotamya’da yaşayan Babilliler ve Asurlular zamanında Tapputi isimli bir kadın olduğu anlaşılıyor. Hatta bitkilerle yaptığı karışımlarla şifacılık özelliğine de sahip olduğu biliniyor.

MÖ. 4000 yıllarında mis kokulu bitki ve çiçekler Arabistan’la Mısır’da, tapınaklarda kutsal amaçlarla yakılıyor ve dumanı Tanrıyla bütünleşme olarak biliniyor. Amaç, Tanrıya güzel kokular armağan etmek.  Tütsüler, Ortaçağa kadar beden, ruh ve mekan temizliği için kullanılıp, ayrıca kötülüklerle, şeytani güçlerin uzaklaştırılmasında da araç olarak görülüyor.

Dini törenlerde kokuların kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, yaşam ötesi için güzel kokmak adına, mumyalama sırasında güzel kokulu yağlar yapılıp, mezarın içine güze kokulu şişeler ve krem vazoları bırakılırmış.

Firavun Tutankamon’un, Ammon Ra’nın mezarında yapılan kazılarda parfüm şişesi ve krem vazolarının bulunması, yaşamdan sonra bile kokunun önemini doğruluyor.

Mısırlılar tapınaklarda “KYPHİ ” adını verdikleri tahmini 17 içerikten oluşan yağlar kullanırlarmış. Bu yağların içeriğinde bal, şarap, üzüm, mür, mimoza, nane, ardıç, çam, tarçın, karanfil, kenevir bitki özleri olurmuş. Kokuların Roma İmparatorluğu ile buluşması ise; Mısır’dan Fenekilerin ticaretiyle başlıyor. Romalılar da kokuları ilk önce dini törenlerinde kıyafetlerinde ve hayvanlarında kullanmaya başlamışlar. Daha sonra evlerde ve bedenlerde de kullanılmış.

Romanın yıkılmasından sonrasında kokunun kalbi Arabistan olmuş. Arap bilgini El Razi’nin kokuyu tesadüfen keşfetmesi ve bitkilerin alkolle damıtılmasıyla sonradan Eau de Toilette olarak bilinen alkollü parfüm ortaya çıkmış. El Razi’nin ilk parfümü, 14 yüzyılda, 1370 yılında Macaristan topraklarında Macar kraliçesi Elizabeth’e ithaf edilmiş. Böylece esans içeriği olan biberiye yağı, lavanta yağı, alkol karışımının adına “Macar Suyu ” denilmiş. Avrupa o zamanlar Macarlarla özdeşleştiği için, bu isim ile Avrupa da ilk parfümüyle tanışmış.

Yoruma kapalı.

Pin It